A történelemkönyvek arról tanúskodnak, hogy 1921. március 6-án alakult meg az első egyesület, mely lerakta az Edelényben azóta is rendkívül népszerű sportág alapjait. Az akkoriban Boldvavölgyi Sport Club néven életre hívott egyesület többször átalakult és nevet változtatott, egy viszont nem változott: Edelény futballcsapata évtizedeken át meghatározó tagja volt a megyei I. osztálynak, és az NB III-as bajnokságnak. Kiváló labdarúgók származnak innen, és kiváló edzők dolgoztak a csapatok mellett, s bár a megalakulás óta rengeteg víz lefolyt a Bódván, a sportág népszerűsége a városban töretlen. Ehhez talán az is hozzájárul, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére a város és a kisvállalkozói szektor elkötelezett támogatója a sportnak, a szurkolók, városlakók pedig szeretik a futballt és a helyi fiatalokra épített csapatokat. Közös elszántságuk gyümölcse a tavaly 100 %-osan megvívott megyei II. osztályú bajnoki cím, a sok fejlesztés, valamint a célirányos csapat- és közösség építés. Remélhetőleg a múlt nagyjai büszkék lennének utódaikra, akik már számtalanszor bizonyították, hogy a pályán és azon túl is kiváló csapatot alkotnak…

BTE Edelény vasárnap az évforduló kapcsán meglepetéssel készül a csapatoknak és a szurkolóknak, hiszen a születésnap apropó a jubileumi év elindítására. Ebben számos esemény lesz, zenés, kulturális és sportos, modern és nosztalgikus, gyerekeknek, fiataloknak és időseknek, mert az ünnep közös, minden edelényié!
Az ünnepi év elindítása a BTE Edelény - Szalonna felnőtt találkozó kezdetekor lesz, vasárnap 14.30-kor a Kastélykerti Sportpályán.
- G. J. -